Tvätta rätt!

Det här med hårtvättning är en jobbig grej. Å ena sidan behöver jag egentligen tvätta håret dagligen eftersom mitt fina hår förvandlas till en bestialisk kalufs under natten och sällan känns speciellt fräsch. Å andra sidan är det slitsamt på ett fint, slingat hår att tvättas varje dag. Och när man tvättar; hur ska man egentligen göra och hur mycket produkter behöver man egentligen? Jag och min mamma som har ungefär samma hårtyp har diskuterat det här; mamma tvättar sitt hår varje dag året om medan jag hävdar att man ska tvätta det var tredje dag för att inte slita på håret. Hur ska man egentligen tvätta rätt?  Jag frågade Susanna Silverklo på svenska frisörmärket disp.se.
Jag har kortat ner hennes svar något, men informationen är helt oförändrad.
Om man tvättar håret varje dag ska man schamponera två gånger. Det beror lite på hur mycket stylingprodukter man använder. Har man inte haft någon stylingprodukt i håret så är det förmodligen fortfarande rent nästa dag. Då tar man en liten 50-öring i kort hår, masserar och ser om det löddrar. Löddrar det inte, sköljer man ur och repeterar. Löddrade det rejält redan första gången så var håret rent och då får det räcka med en omgång. Vissa dagar kanske det räcker att bara skölja genom håret med vatten, utan produkter.
Det behövs väldigt lite båda gångerna, en enkrona för lite längre hår, betydligt mindre för kort. Att schampo ger mycket lödder är något vi har vant oss vid för att vi tror att mycket lödder = renare hår. Men löddret är bara där för att skapa den känslan. En känsla som säljer. För mycket av ämnet som löddrar ger i längden ett torrare hår, med fnasig hårbotten som blir torr eller överproducerar fett. Billiga schampon ger mycket lödder för att man som kund ska tycka att produkten är fantastisk utan att producenten har behövt lägga pengar på fint innehåll.
Proffsprodukter kan upplevas låglöddrande men är egentligen bara väldigt koncentrerade. Istället för att fylla ut schampoflaskorna med vatten som billigare märken får man som kund en flaska full med aktiva, vårdande ingredienser och finare tvätt-tensider. Första schamponeringen tar bort smuts och stylingrester och då löddrar det inte så mycket. Andra gången märker man direkt hur mycket det löddrar.
Att billiga schampon innehåller billiga ämnen kommer inte direkt som en överraskning, hur skulle de annars kunna ta ett par tior för en stor flaska liksom. Det är också vad min frisör berättat för mig, hon märker direkt om jag slarvat med håret och använd billiga produkter. Men att de löddrande ämnena som tillsätts kan ge irriterad hårbotten och överproducerande av fett kom som en nyhet. Nu kommer jag definitivt inte att använda annat än salongsmärken.

6 thoughts on “Tvätta rätt!

  1. Åh alltså jag är så kluven när det kommer till det här med hår! Jag tvättade var tredje dag när jag hade långt hår och det funkade utmärkt men sedan jag klippt mig betydligt kortare så går det bara inte. Salongsschampon är verkligen drygare men långt ifrån alla produkter är bra. Jag gillar bumble & bumble creme de coco för lyx och L’Oréal Elvital volume collagen för budget…Jag växlar mellan dessa beroende på hårets “humör”.

    • Jag har också den erfarenheten att kortare hår måste klippas oftare, när jag var långhårig var håret ändå nästan alltid uppsatt och då syntes inte eventuell ofräschör och inte heller har man ju en direkt frisyr att hålla efter.
      Och visst är det långt ifrån alla salongsmärken som är bra; men de som är bra är så väldigt mycket bättre än de man köper på ICA. I alla fall för mitt hår.

  2. Jag rekommenderar alla att besöka junesabstracts.blogg.se och läsa om balsammetoden och onda kemikalier i hårprodukter. Hon har förändrat mitt liv! Ja, hårliv i alla fall.

    • Jag har förstått att många gillar balsammetoden, den är inget för mig men för alla som är nyfikna är det ju ett bra tips.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.